Malgrat el ritme frenètic que ens imposa la realitat quotidiana, a l’Egarenca ens hem proposat des dels nostres inicis poder oferir aliments de proximitat i de temporada com un dels nostres pilars principals. Però…Tot i aquest convenciment, som realment conscients de què vol dir que un aliment sigui de temporada? A continuació us oferim un article on exposem els avantatges de prendre com a referència aliments de temporada en la nostra alimentació i quins són a dia d’avui (en tardor avançada després de les primeres glaçades) les fruites i verdures que podem trobar a la nostra disposició fins el proper canvi d’estació amb l’arribada de l’hivern.

Avantatges a l’hora de consumir productes de temporada

Avui en dia, gràcies a l’abast global del transport de mercaderies a gran escala i avenços tant en tècniques de producció agroindustrial com en millores de logística i conservació han permès disposar de fruita i verdura que abans només era disponible en determinades èpoques de l’any o bé en diferents mètodes de conserva però no com a aliment fresc.

Aquest fenomen possibilita l’accés a aliments frescos sovint provinents de llocs remots que han estat sotmesos no només a rigoroses condicions de conservació (que sovint impliquen l’ús d’additius i conservants), sinó també al transport a través de tota mena de mitjans per a cobrir llargues distàncies fins arribar a l’establiment on poden ser adquirits. Un gest tan aparentment innocent com menjar espàrrecs frescos en ple mes de novembre, esdevé una paradoxa gairebé insultant quan comprovem que tots ells tenen com a origen de producció el mateix punt geogràfic llunyà, en aquest cas generalment el Perú, a gairebé 10.000 km de distància. Possiblement poca gent sàpiga avui en dia que els espàrrecs frescos només es troben durant els mesos de primavera al nostre país, i que si en trobem gairebé en qualsevol establiment en plena tardor, seran o bé de territoris australs (on coincideix precisament amb l’estació primaveral) o bé, de manera extraordinàriament costosa, d’hivernacle, tot i que el cultiu d’aquesta hortalissa no resulti gens procliu a aquesta mena de tècniques.
Malauradament, el cost que suposa a nivell ambiental i social aquest gest, queda absolutament eclipsat per raons basades en criteris econòmics, cada cop més deslligats dels ritmes anuals que marca la terra i dels drets laborals dels treballadors que la treballen.

En aquest context, on la majoria d’establiments convencionals ens ofereixen productes fora del calendari real que marca el nostra clima, volem reivindicar els avantatges que suposa fer una alimentació basada en productes de temporada:

-Per qualitat: menjar productes de temporada permet assaborir en el seu punt òptim de maduració la fruita i verdura, fet que manté les característiques organolèptiques intactes, a diferència dels productes que han estat collits abans d’hora i transportats fins al lloc de consum.

-Per salut: consumir els aliments en l’època en què són obtinguts fa que no siguin necessàries tècniques de conservació addicionals, fet que evita l’ús d’additius i conservants a la vegada que redueix l’ús de pesticides per allargar la vida útil de la fruita i la verdura des del punt en què són recol·lectades fins el moment en què són consumides.

-Per motius econòmics i socials: el transport i la conservació de productes frescos suposa la principal inversió de recursos econòmics per a les empreses distribuïdores d’aliments, evitar aquestes necessitats hauria de fer estalviar costos també al consumidor (tot i que factors com l’especulació o les pressions de grans distribuïdores no sempre ho permetin). Treballar amb aliments de temporada (i per tant de proximitat), evita la necessitat de transport a grans distàncies, llargs períodes de conservació i per tant contribueix a reduir les pèrdues de producte, el malbaratament alimentari i afavoreix la producció local i la sobirania alimentària.

-Per motius ambientals: menjar verdura i fruita durant el seu període natural de recol·lecció significa que necessàriament ha estat produïda en ubicacions geogràficament properes. Aquesta proximitat afavoreix no només al consumidor, sinó també a la pagesia que treballa la terra, que configura un factor cabdal com a organitzador del paisatge que ens envolta i alhora que preserva entorns diversos claus per a la biodiversitat.
A més a més, si la fruita i verdura prové de llocs propers s’evita la necessita de transport a grans distàncies, reduint la contaminació i en conseqüència l’emissió de gasos causants de l’efecte hivernacle.

Fruites i verdures de tardor avançada

A continuació, us proporcionem una llista de les fruites i verdures que sí seran collides als camps i conreus més propers a casa nostra durant el proper mes i fins que arribi definitivament el fred cru de l’hivern:

Fruites: Caqui, Magrana, Llimona, Taronja, Mandarina, Poma, Pera, Codony, Raïm.

(Tot i no ser producte fresc, també es pot complementar amb fruits secs, fruita assecada, fruita en conserva i confitures en general).

Verdures: Bledes, Bròquil, Bròcoli, Alls, Carxofes, Api, Carabassa, Card, Ceba primerenca, Col, Col Llombarda, Coliflor, Col de Brussel·les, Api-nap, Endívia, Escarola, Espinacs, Raves, Pastanagues, Tomàquets, Albergínies, Patates, Moniato o patata dolça, Fonoll.

(Tot i no ser producte fresc, també es pot complementar amb hortalisses “de penjar” com ara tomacons o pebrots, conserves i/o verdures assecades).

Per a saber-ne més:

http://www.ccpae.org/

http://www.gastroteca.cat

http://www.consumdeproximitat.cat/2011/07/productes-de-temporada.html